Bedrijfspand verhuren? Dit moet je weten!

2 januari 2023

Bedrijfspand verhuren? Dit moet je weten!

 

Wil je als ondernemer of als particulier een bedrijfspand verhuren, dan kan je wellicht wel wat advies gebruiken. Of je nu het gehele pand of een deel ervan wilt verhuren, in beide gevallen komen er heel wat regels bij kijken. Het maakt voor de wetgeving bijvoorbeeld verschil of je een winkelruimte of een kantoorruimte verhuurt. Ook is het belangrijk een goed huurcontract op te stellen. Zo voorkom je problemen en verwarring over gemaakte afspraken. We behandelen in dit artikel vragen en antwoorden en geven tips zodat je weet waar je op moet letten.

Een bedrijfspand verhuren als goede investering

Of je nu een bedrijfspand, winkelruimte of kantoorruimte wilt verhuren, het is hoe dan ook een goede manier om extra inkomsten te genereren. Met de constante inkomstenbron kan je tevens de kosten dekken voor het onderhoud van het gebouw. Maar dat is niet het enige voordeel. Het voorkomt ook verpaupering (en daardoor waardedaling) door leegstand. En vergeet ook niet dat het voor meer bedrijvigheid in het pand zorgt.

Checklist voor een succesvolle verhuur

Voor je tot verhuren overgaat is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de wet- en regelgeving. Onderzoek wat je wel en niet mag met je pand of ruimte en welke huurder je wel of niet wilt accepteren. Om te zorgen dat je de juiste keuzes maakt, is het ook van belang om te weten wat je bedrijfspand waard is en of je plannen passen binnen het bestemmingsplan. En hoe zit het met geluidsoverlast en milieu gerelateerde zaken? Raadpleeg een deskundige op dit gebied en laat de ruimte die je wilt verhuren taxeren.

Het huurcontract: wat zijn de regels?

Wil je een bedrijfsruimte verhuren dan gelden er verschillende regels per soort bedrijfspand. Deze zijn onder te verdelen in:

• Middenstandsbedrijfsruimten (winkels, horeca, campings, hotels etc.).
• Overige bedrijfsruimten (kantoren, pakhuizen, fabrieken etc.).

Huurcontract bij middenstandsbedrijfsruimten

 Een middenstandsbedrijfsruimte (juridisch een ‘290-bedrijfsruimte’ genoemd) is een toegankelijk bedrijfspand. Huurders van middenstandsbedrijfsruimten hebben recht op huurbescherming en huurprijsbescherming. De eerste huurperiode voor een middenstandsbedrijfsruimte is 5 jaar. Je kunt ook een periode van 2 jaar of korter afspreken, maar dan vervalt het recht op huurbescherming. Als de huurovereenkomst wordt opgezegd, moet dit schriftelijk gebeuren met een opzegtermijn van minimaal 1 jaar. Na 5 jaar kunnen de huurprijsbescherming en huurprijs worden herzien.

Huurcontract bij overige bedrijfsruimten

Overige bedrijfsruimten (juridisch ‘230a-bedrijfsruimten’ genoemd) hebben geen huurbescherming en huurprijsbescherming. Er geldt wel een ontruimingsbescherming. De opzegtermijn is meestal overeengekomen in het huurcontract en is meestal gelijk aan de betalingstermijn. Meer informatie over wetten en regels rondom contracten vind je hier: huurcontract bedrijfsruimte KVK

Huurprijs berekenen van de bedrijfsruimte

Het bepalen van de huurprijs van je bedrijfsruimte is een belangrijke stap als het gaat om het verhuren van de ruimte. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Denk hierbij aan de locatie, de grootte, de buurt en de voorzieningen. Bij zakelijke huur is er altijd een basishuur. Daarbij komt vaak ook een vergoeding voor diensten die de verhuurder levert. Reken ook de voorwaarden waaronder je gaat verhuren mee en het gebruik van gas, water, licht en netwerk. Maak afspraken over het onderhoud, buitenruimte, etc. Ook goed om te weten bij een bedrijfspand verhuren, is dat kantoorruimte meestal wordt weergegeven in huurprijs per jaar per meter.

Er zijn verschillende manieren om het bepalen van de huurprijs makkelijker te maken:
• Vergelijk de huurprijzen van andere bedrijfsruimten in de buurt.
• Laat een taxateur berekenen wat een reële huurprijs is.
• Bereken de huurprijs op basis van de marktomstandigheden.
• Bekijk vastgoed websites en filter op plaats en oppervlakte.

N.B. Er bestaat geen standaard rekenmodel voor het berekenen van de verhuurprijs van een bedrijfsruimte, winkelruimte of kantoor. De hierboven genoemde punten kunnen je richtlijnen geven. In dit artikel vind je meer informatie over het berekenen van de huurprijs van een bedrijfspand. 

Welke kosten komen er bij het verhuren kijken?

De kosten van het verhuren van een bedrijfspand kunnen variëren afhankelijk van de locatie, het soort pand en de duur van de huur. Je moet als verhuurder rekening houden met de kosten voor het onderhoud en de verzekering van het pand. Denk ook aan de kosten voor het aanmaken van een huurcontract en kosten voor de verhuurmakelaar. Ook moet je omzetbelasting betalen bij de Belastingdienst voor de verhuur van het pand. Heb je informatie nodig over btw en belasting? Lees dan meer over de Belastingdienst en ontroerende zaken.

Hoe vind je huurders voor je bedrijfspand?

Ben je er klaar voor om je bedrijfspand voor de verhuur op de markt te zetten? Maak dan eerst een uitgebreide omschrijving van het pand en benoem de voordelen. Maak goede foto's, beschrijf de locatie, de grootte en de gebruiksmogelijkheden, enz. Maak ook een lijst met de voorwaarden van de verhuur. Bijvoorbeeld de huurprijs, de looptijd van de huurovereenkomst, de verplichte verzekeringen, de borg, enz. Doe dit zelf of samen met je bedrijfsmakelaar Heb je dit klaar, dan kan je je pand gaan promoten. Plaats een advertentie op Huurbieding.nl met een gedetailleerde omschrijving van je bedrijfspand. Je plaatst met een paar klikken je pand op de site en potentiële huurders kunnen direct een bod doen. Zo weet je zeker dat je de beste deal voor jouw bedrijfspand krijgt.

Meer weten over hoe te verhuren via Huurbieding.nl? Mail naar info@huurbieding.nl of bel 0854013999 of bezoek de hoe werkt het verhuurpagina. 

Terug naar het nieuws overzicht