Bedrijfspand huren, wat komt erbij kijken?

1 november 2022

Bedrijfspand huren, wat komt erbij kijken?

 

Je wilt een bedrijfspand huren, maar hoe zit dat precies? Wat komt hier allemaal bij kijken en waar moet je op letten? Of je nu een grote bedrijfsruimte of een klein bedrijfspand wilt huren, in een grote stad zoals Amsterdam, Den Haag of Rotterdam of juist een dorp, vóór je een huurovereenkomst aangaat moet je eerst met een aantal zaken rekening houden.

Stel je bent ondernemer en het gaat je goed. Zo goed zelfs dat je bedrijfspand uit zijn voegen springt en je op zoek moet naar iets groters. Of je bent een starter die de sprong wil maken van werken vanuit huis naar een aparte kantoorruimte. Kortom, of je nu op zoek bent naar kantoor-, praktijk-, of winkelruimte, iedereen moet dezelfde stappen zetten om de best passende ruimte voor zijn of haar onderneming te vinden. We geven je graag wat tips en uitleg, zodat je weet waar je moet beginnen.

Bepaal je budget

Heb je de financiën rond en weet je hoeveel geld je kunt besteden aan de huur van je bedrijfspand? Houd dan ook rekening met eventuele kosten die niet in de huurprijs inbegrepen zijn. Dit verschilt uiteraard per pand. Denk bijvoorbeeld aan beheerderskosten, servicekosten en btw, en ook verzekeringen. Daarnaast is het belangrijk om je budget voor de inrichting zoals kantoormeubelen en een eventuele verbouwing te bepalen. Zorg dat je duidelijk in kaart brengt welke kosten er allemaal (kunnen) zijn. Het zou jammer zijn dat  je dacht goedkoop een bedrijfspand te huren en er plotseling allemaal extra kosten bijkomen.

Waar wil je een bedrijfspand huren?

Wil je een bedrijfsruimte huren in Amsterdam, naast een treinstation, in de buurt van het centrum of dichtbij een snelweg? Bepaal voor jouw onderneming de ideale locatie. Je wilt bijvoorbeeld niet om de hoek zitten bij je concurrent. Voor sommige ondernemers is het een belangrijke voorwaarde dat ze goed bereikbaar zijn voor de klant of dat er voldoende parkeergelegenheid is. Denk voor je gaat zoeken bij verhuurders eerst goed na over de plaats en de omgeving, zodat je meteen goed kunt filteren op de ideale voorwaarden.

Wat voor type bedrijfspand zoek je?

Een klein bedrijfspand huren? Of zoek je juist naar een grote ruimte om in te kunnen groeien? Het bepalen van een geschikte huisvesting van je bedrijf zit hem niet alleen in de grootte, maar ook de indeling van het pand is belangrijk. Zoek je een winkepland met een showroom? Of een kantoor met vergaderruimtes? Zet ook deze wensen en de opties op een rij.

Hoeveel m2  heb je nodig om  te  huren?

De NEderlandse Norm (NEN) heeft in de NEN1824 vastgelegd waar een werkplek minimaal aan moet doen. Een medewerker heeft minimaal 4m2 ruimte nodig. Dit is zonder meubilair gerekend. Stel je wilt ook een kast plaatsen (1m2) en een bureau inclusief beeldscherm en schrijfvlak (2m2) dan moet je uitgaan van 7m2 kantoorruimte. Voor een vergaderruimte adviseert de NEN minimaal 2m2 per persoon. Zie ook: Hoeveel m2 heb ik nodig?

Beschikbare bedrijfspanden in Nederland

De echte zoektocht kan nu beginnen! Nu je weet hoe hoog de huur mag zijn en waar je op moet letten, ga je rondkijken naar beschikbare bedrijfspanden. Je wensenlijstjes en voorwaarden komen nu goed van pas: je kunt nu filteren op het soort pand, de provincie, plaats en de grootte. Stel je zoekt een bedrijfspand in Den Haag, dan hoef je alleen nog de minimale en maximale oppervlakte in te vullen en alle geschikte panden komen tevoorschijn.

Bezichtiging, waar moet je op letten? 

Hoera! Een mooi bedrijfspand gevonden! Je hebt een afspraak gemaakt om te gaan kijken. Bereid de eerste bezichtiging van het bedrijfspand die je op het oog hebt goed voor. Door de juiste vragen te stellen en goed op te letten kan je eventuele teleurstellingen voorkomen. Is er bijvoorbeeld voldoende ruimte om alle medewerkers een goede werkplek te geven? Is er voldoende magazijnruimte? Zet alle vragen die je hebt omtrent oppervlakte en kwaliteit van het pand van tevoren op een rijtje. Een ander belangrijk punt is de veiligheid: zijn er voldoende brandtrappen aanwezig? Hoe zit het met de vluchtwegen? Hangen er al sprinklers of moeten die nog geïnstalleerd worden? Neem je tijd, als je na de eerste bezichtiging twijfelt, vraag dan gerust een tweede aan. Lees ook: Bezichtiging, waar moet je op letten?

Denk ook aan:

  • het bestemmingsplan van het gebouw (zie ruimtelijkeplannen.nl)
  • de elektrische voorzieningen
  • het sanitair
  • staat van onderhoud (zijn er reparaties nodig)
  • de internetverbinding (glasvezel en wifi)

Bedrijfspand huren in Nederland?

Huurbieding.nl heeft een groot landelijk aanbod van bedrijfspanden en is actief in alle provincies. Zie je een bedrijfspand dat je wilt huren, dan kan je direct contact opnemen met de verhuurder. Reageren is geheel gratis en vrijblijvend en kan zonder account. Jouw mail komt direct één op één in de mailbox van de verhuurder. Dit maakt Huurbieding.nl het meeste transparante platform van Nederland.

Bekijk ons aanbod

Wij bieden voor elk type ondernemer de juiste bedrijfshuisvesting. Nieuwsgierig naar ons aanbod? Bekijk dan eens de volgende bedrijfspanden:

Bekijk hier het aanbod in heel Nederland. 

Terug naar het nieuws overzicht